V posledných rokoch začali aj na Slovensku vznikať malé súkromné pivovary. Jedným z nich je aj neobvyklý kočovný pivovar HEJ RUP. Jeho majiteľmi sú Viktor Štefančík a Miro Olejník (na snímke dolu).
„Mať kočovný pivovar znamená vymyslieť receptúru, uvariť prvú várku piva v malom množstve a po overení receptu si ho nechať uvariť v takom pivovare, kde to umožňujú aj domavaričom,“ hovoria Miro a Viktor o začiatkoch svojho podnikania. Miro je sládek a tak vie, ako vymyslieť dobré pivo. „Najprv som sa snažil vytvoriť niečo podľa vlastnej chuti. Tak vzniklo prvé tmavé, horkejšie pivo. Predávali sme ho pod názvom Black IPA.“ Chutilo Viktorovi, chutilo Mirovi, chutilo ich okoliu, ale chutilo aj na súťaži medzi profesionálmi, takže hneď aj získalo ocenenie. A nezostalo jediné, aj keď výroba piva podľa majstrov pivárov vôbec nie je jednoduchá. Suroviny pochádzajú nielen zo Slovenska, ale aj z Čiech, USA, Nemecka a Anglicka a ich úprava do výslednej podoby je celkom drina. Ale taká, čo baví. „Nemáme žiadnu knihu receptov. Ja mám taký vlastný varný papier, kam si zapisujem všetky detaily varenia várky a následne sa viem k receptu znovu vrátiť,“ prezrádza Miro.
Účasť na medzinárodných odborných podujatiach môže posunúť vyššie aj váš biznis.